ENGLISH
H H G

Touwtje

45 x 45 cm, verschillende materialen op papier, 2013

Another Day

verschillende materialen op papier, 40 X 50 CM, 2013

z.t.

45 x 45 cm, verschillende materialen op papier, 2013

A fine day

40 x 50 cm, verschillende materialen op papier, 2013

Grashopper

75 x 100 cm, verschillende materialen op papier, 2013

Nikki Pelaez

1969 Maastricht | woont en werkt in Maastricht

Door het gebruik van verschillende technieken en materialen creëert Nikki Pelaez raadselachtige werken op papier, waarin het thema onschuld (en het verliezen ervan) centraal staat. Haar werk kan zowel vervreemdend als vertrouwelijk werken. Het zijn tekeningen vol tegenstellingen zoals; onschuld en verdorvenheid, aantrekken en afstoten, verbondenheid en afzondering.

Nikki bouwt haar werken op uit verschillende lagen, waarbij zij op een collage-achtige manier te werk gaat. Zij laat zich hierbij inspireren door eigen foto’s, gevonden beeldmateriaal en klassieke schilderijen. Vervolgens gaat zij aan de slag met materialen als inkt, houtskool en pastelkrijt. De witte lijnen en puntjes die als laatste worden geplaatst vormen hierbij een soort mystieke tweede werkelijkheid. Hierdoor komt er een extra laag over het beeld, dat zo een mate van abstracte vervreemding bereikt. Op deze manier bereikt Nikki een intense persoonlijke beeldtaal die ook zichtbaar is in haar vroegere filmische werken.

Een ‘verbijzondering’ van de menselijke conditie staat centraal in het werk. Zo weet zij het alledaagse tot een bijzondere ervaring om te toveren en de mens bewust te maken van de bijzondere positie die wij hebben. Nikki Pelaez lijkt daarmee prima te kunnen passen in het gedachtegoed van Lyotard’s poststructuralistische opvattingen. Haar geheel autonome stijl is hiervan een sterk bewijs.

Nikki Pelaez studeerde Ruimtelijke Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht. Haar eindexamenwerk werd in 2002 genomineerd voor de Gilbert de Bontridderprijs. In 2003 ontving zij een startstipendium van het Fonds voor de Beeldende Kunst.

Lars Ickenroth,  cultuurwetenschapper

vorige pagina